Версія для друку
Четвер, 17 листопада 2022 19:21

17 листопада відзначається Міжнародний день студента!

Оцініть матеріал!
(1 голос)

Без названия

Студентська пора дуже весела, різноманітна, і водночас важка і відповідальна. Учні знаходяться на рубежі між дитинством і дорослим життям. Не дивно, що такий важливий період життя згадується в календарі свят.

Насправді, історія цього свята не така весела, як саме свято. 28 жовтня 1939 року, в окупованій фашистами Чехословаччині, празькі студенти та їхні викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відсвяткувати річницю створення Чехословацької республіки. Окупанти розігнали демонстрацію, при цьому був розстріляний студент медичного факультету Ян Оплєтал.

Похорон Яна Оплєтала 15 листопада 1939 року знову перетворився в акцію протесту. Більш ніж 1200 студентів було заарештовано та відправлено до концтабору в Заксенхаузен. Дев’ятьох студентів та активістів стратили в стінах в’язниці в празькому районі Рузіне. За наказом Гітлера всі чеські виші було закрито до кінця війни.

     17 листопада 1946 року в Чехії, в місті Прага, відбувся Всесвітній конгрес студентів, де було вшановано пам`ять жертв нацистського режиму, загиблих чеських студентів-патріотів. І саме день 17 листопада став Міжнародним днем студента. В Україні 17 листопада почали святкувати як День студента з 1999 року згідно з наказом Президента України. Неофіційним же Днем студента вважається також дата 25 січня — Тетянин день (день Святої Тетяни, покровительки студентів). Тож ми відзначаємо День студента як 17 листопада, так і 25 січня.

Традиції святкування Дня студента в Україні ще не встановились. Для когось День студента – це просто новий день, а для когось – привід зустрітися з друзями і повеселитися, а для декого – день символічного об’єднання, підвищення ролі студентства в суспільному і політичному житті країни.

У сучасному світі День студента не просто привід для молоді поспілкуватись, повеселитись, гарно провести час, а насамперед — День соціальної відповідальності нового, освіченого, «просунутого» покоління, котре зробить наш світ кращим.

Бажаємо усім студентам, здоров’я, успіхів, творчого натхнення у навчанні та житті! Здійснення усіх мрій! Нехай завжди залишиться з вами радість чудових студентських років! З Днем студента Вас вітаємо! 

Привітання для учнів від майстра виробничого навчання  https://youtu.be/mSmZEARa6WA

 

 

Прочитано 1083 разів